Kiszonki można przygotować w domu praktycznie z każdego warzywa. Przekonają się o tym dzieci, które już w najbliższą sobotę, 21 września, wezmą udział w otwartych warsztatach organizowanych w centrum handlowym Nowe Czyżyny.
Przez kilka godzin, od 10.00 do 17.00, najmłodsi będą poznawać tam tajniki kiszenia, m.in. marchwi i rzodkiewki. Dzieci dowiedzą się, jak odpowiednio przygotować słoiki, pokroić warzywa, dobrać dodatki i wymieszać zalewę.
– Zaplanowane przez nas warsztaty dadzą dzieciom praktyczną wiedzę na temat przygotowywania różnorodnych kiszonek. Co więcej, będzie to lekcja zdrowego odżywiania. W trakcie zajęć przybliżymy bowiem najmłodszym korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w kiszonki – mówi Anna Brzozowska z CH Nowe Czyżyny.
– Uczestnicy warsztatów dowiedzą się więcej m.in. o właściwościach probiotycznych kiszonek, roli błonnika w codziennej diecie, witaminach i minerałach, które ukryte są w warzywach, a także o tym, jak jedzenie np. kiszonych ogórków czy rzodkiewek reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspiera układ trawienny i odpornościowy, zwłaszcza jesienią – dodaje.
Całość będzie miała formę zabawy. Oprócz kiszenia dzieci będą mogły także przykleić na słoiki własnoręcznie wykonane etykiety oraz stworzyć prace plastyczne inspirowane warzywami i kiszonkami. Te trafią do specjalnej, papierowej spiżarni, która powstanie w Nowych Czyżynach.
To jednak nie koniec. Wydarzenie będzie także okazją do zasięgnięcia wiedzy eksperckiej. W trakcie warsztatów nie zabraknie spotkania z dietetykiem oraz quizu „Jak żyć zdrowo”. Na miejscu będzie można także zapoznać się z produktami spod znaku bio oraz eko. Najmłodsi będą mogli także spróbować świeżych soków, wyciskanych dzięki jeździe na energorowerze.
– Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w rozwoju dziecka, chroniąc je m.in. przed nadwagą. Tym wydarzeniem, łączącym zabawę z nauką, chcemy pokazać, jak na co dzień przygotowywać posiłki, aby obfitowały w warzywa, w tym kiszonki. Jest to więc lekcja nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych – mówi Anna Brzozowska.
„Złap jesień do słoika”, 21 września, godz. 10.00 – 17.00. Wstęp bezpłatny.
Źródło: Nowe Czyżyny/Guarana PR