Dzieci nauczą się robić kiszonki. Bezpłatne warsztaty już w tę sobotę Opublikowano 18 września 2024
W centrum handlowym Nowe Czyżyny w Krakowie odbędą się nietypowe warsztaty pod hasłem „Złap jesień do słoika”. Już 21 września dzieci będą mogły nauczyć się tam, jak tworzyć domowe kiszonki oraz wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Zajęcia mają na celu popularyzację zdrowej diety wśród młodych osób.

 

Kiszonki można przygotować w domu praktycznie z każdego warzywa. Przekonają się o tym dzieci, które już w najbliższą sobotę, 21 września, wezmą udział w otwartych warsztatach organizowanych w centrum handlowym Nowe Czyżyny.

Przez kilka godzin, od 10.00 do 17.00, najmłodsi będą poznawać tam tajniki kiszenia, m.in. marchwi i rzodkiewki. Dzieci dowiedzą się, jak odpowiednio przygotować słoiki, pokroić warzywa, dobrać dodatki i wymieszać zalewę.

– Zaplanowane przez nas warsztaty dadzą dzieciom praktyczną wiedzę na temat przygotowywania różnorodnych kiszonek. Co więcej, będzie to lekcja zdrowego odżywiania. W trakcie zajęć przybliżymy bowiem najmłodszym korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w kiszonki – mówi Anna Brzozowska z CH Nowe Czyżyny.

– Uczestnicy warsztatów dowiedzą się więcej m.in. o właściwościach probiotycznych kiszonek, roli błonnika w codziennej diecie, witaminach i minerałach, które ukryte są w warzywach, a także o tym, jak jedzenie np. kiszonych ogórków czy rzodkiewek reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspiera układ trawienny i odpornościowy, zwłaszcza jesienią – dodaje.

Całość będzie miała formę zabawy. Oprócz kiszenia dzieci będą mogły także przykleić na słoiki własnoręcznie wykonane etykiety oraz stworzyć prace plastyczne inspirowane warzywami i kiszonkami. Te trafią do specjalnej, papierowej spiżarni, która powstanie w Nowych Czyżynach.

To jednak nie koniec. Wydarzenie będzie także okazją do zasięgnięcia wiedzy eksperckiej. W trakcie warsztatów nie zabraknie spotkania z dietetykiem oraz quizu „Jak żyć zdrowo”. Na miejscu będzie można także zapoznać się z produktami spod znaku bio oraz eko. Najmłodsi będą mogli także spróbować świeżych soków, wyciskanych dzięki jeździe na energorowerze.

– Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w rozwoju dziecka, chroniąc je m.in. przed nadwagą. Tym wydarzeniem, łączącym zabawę z nauką, chcemy pokazać, jak na co dzień przygotowywać posiłki, aby obfitowały w warzywa, w tym kiszonki. Jest to więc lekcja nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych – mówi Anna Brzozowska.

„Złap jesień do słoika”, 21 września, godz. 10.00 – 17.00. Wstęp bezpłatny.

Źródło: Nowe Czyżyny/Guarana PR

 

Przypisane branże